BoomerangedXM

XPRESS YOUR SCHOOL

Magazines

Eenvoudig schoolmagazines maken. Een eigen, professioneel ogend schoolmagazine met medewerking van de leerlingen, maar ook een maatschappelijke stagekrant, of bijvoorbeeld een (digitale) nieuwsbrief. Hoe realiseer je die op efficiënte en betaalbare wijze? Het antwoord is eenvoudig: met Portal XM.

MAS Magazine

Magazine als maatschappelijke stage

Hoe maak je een MaS-magazine
We adviseren om per uitgave acht leerlingen 30 uur stage te laten lopen, zij hebben dan in een keer hun maatschappelijke stage afgerond. Het is natuurlijk ook mogelijk om de leerlingen minder uren stage te laten lopen per uitgave, maar ze aan meerdere uitgaven mee te laten werken. Op die manier kun je het magazine maken met een grotere redactie en is er minder verloop.
Iedere school die start met het maken van een maatschappelijke stagekrant ontvangt van Apprentice XM de handleiding “Hoe maak je een goede maatschappelijke stagekrant? Met daarin aanwijzingen voor de inhoud, handvatten voor het verzamelen van informatie en tips om ervoor te zorgen dat het een leuk blad wordt om te lezen.

Inspiratie opdoen
Hoe leuk is het nu om een maatschappelijke stagekrant te maken? Lees de ervaring van een MaS-coördinator op de website Maatschappelijke Stage. Daarnaast hebben we een aantal mooie voorbeelden van maatschappelijke stagekranten verzameld die je online kunt doorbladeren.

Het kan ook anders
Je kunt de maatschappelijke stage ook anders invullen. Organiseer bijvoorbeeld een projectweek rond een maatschappelijk thema en maak vooraf of na afloop een themaspecial, geef samen met een vrijwilligerscentrale een vacaturekrant uit of help een basisschool met het maken van een schoolkrant. Tip: liever een ‘reguliere schoolkrant’ met af en toe aandacht voor de maatschappelijke stage? Laat redactieleden dan eens naar een van de acties of evenementen gaan die Schoolmagazine regelmatig organiseert in samenwerking met goede doelen en maatschappelijke organisaties. Op de hoogte blijven van deze acties? Laat het ons weten via scholen@apprenticeuitgevers.nl.

Meer inspiratie opdoen? Bekijk dan de 9 stageconcepten waarmee je de maatschappelijke stage kunt combineren met maken van een magazine. Lees ook over het maatschappelijke stageproject van het Gertrudis College waarbij middelbare scholieren de leerlingen van de mytylschool in Roosendaal hebben geholpen bij het maken van hun schoolkrant. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Schoolmagazine in het kader van MaS Sensation.